De teelt

In de vollegrond kan venkel van ongeveer 15 juni tot aan de vorst in de herfst worden geoogst. Ter vervroeging van de teelt of verbetering van de opkomst wordt venkel in het voorjaar afgedekt met vliesdoek. Het afhalen gebeurt meestal in de tweede helft van mei bij bewolkt weer. De opkweek van de planten duurt, afhankelijk van de teeltperiode, drie tot acht weken.

Venkel behoort tot de groep van de lange dagplanten. Dit betekent dat lange dagen (langer dan 13 uur) de bloei-inductie (ook wel bloemaanleg genoemd) bevorderen en korte dagen dit proces vertragen. De optimale kiemtemperatuur bedraagt 20-22 graden Celsius. Voor een goede groei van venkel zijn temperaturen van 16-18 graden Celsius optimaal. Temperaturen boven de 24 graden Celsius en beneden de 7 graden Celsius remmen de groei. Omdat venkel nachtvorstgevoelig is geven temperaturen lager dan -4 graden Celsius schade in het gewas.
De groei van het gewas en de ontwikkeling van de bollen dient zo gelijkmatig mogelijk te verlopen. Daarom zijn zeer warme zomers ongunstig en koele, niet te natte zomers voordelig voor het gewas. Tijdens de groeiperiode vraagt het gewas verder gemiddeld weinig gewas-bescherming waarbij een goede vochtvoorziening gedurende de bolvorming belangrijk is.

Bekijk hier hoe venkel geteelt wordt.